בכדי לבחור מקצוע בצורה נכונה, עלינו ראשית להבין את עולם התעסוקה המשתנה במהירות, ואת תנאיו של שוק העבודה.
שוק העבודה מצוי בעיצומה של מהפכה של ממש: המהפכה התעשייתית הרביעית. זוהי מהפכה טכנולוגית
שתשנה מקצה אל קצה את צורת החיים שלנו על כל מרכיביה, ואת הדרך בה אנחנו עובדים ומתקשרים זה עם זה.
אם המהפכה השלישית היא טכנולוגית, הרי שהרביעית תהיה מאופיינת בשילוב של טכנולוגיות
שמטשטשות את הקווים בין העולם הפיזי לעולם הדיגיטלי. אין ספק, שאין תקדים היסטורי למהירות שבה מתרחשות פריצות דרך כיום.
המהפכה הזו תהפוך על פיו כמעט כל ענף במדינה בתוך שנים ספורות.
בכדי להמחיש זאת, נבחן כמה תוצאות של מחקר שלא נעשה במגזר החרדי, מחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה:
65% מתלמידי החינוך היסודי, יעבדו במקצוע שעדיין אינו קיים.
54% מבכירי ההייטק ו 36% מבכירי החברות שונות במשק, סבורים שמכונות/טכנולוגיות, יחליפו בהקדם את רוב התהליכים בחברה המבוצעים בידי אדם.
השינוי בולט גם במובן של מעבר משוק של מקצועות לשוק של מיומנויות- נושא שנצטרך להרחיב.
עלינו לקחת בחשבון, שהילדים שרוכבים כיום על קורקינט ובימבה, בהיותם בוגרים, "ינהגו" ברכב ללא נהג, ויתקשרו עם מחשבים, גם מרוחקים, ללא חומרה (!). יכולות לדמיין?…
עם שינוי הרוחות הנושבות בעולם הגדול, המטרות של העובד עצמו השתנו, ואיתן הדרישות והציפיות שלו מהמעסיק. יחסי עובד ומעביד השתנו לבלי הכר.
אחד השינויים הבולטים בתחום התעסוקה, הוא הקצב. חברות ענק מבוססות וגורפות רווחים, לא תמיד מחזיקות מעמד לאורך שנים כבעבר, חברות קמות ונופלות בקצב מהיר משיכולנו לדמיין לפני עשרים שנה.
השינויים המהירים והבלתי פוסקים, מהווים אחד הגורמים להתייחסות שונה מצד העובדים. אלה, צריכים לחפש משרה שתיטיב איתם, בקצב הרבה יותר גבוה.
כפי שכולנו מבינים, לא בכל תחום וסוג משרות סממני המהפכה בשוק העבודה מודגשים כל כך. בהרבה מהמקצועות המסורתיים בציבור שלנו, שאינם מקצועות אקדמיים, ההבדל עדין למדי. אמנם מורה בעבר באה ללמד עם גיר- וכיום באה עם מצגת, אבל יחסית לשינויים במקצועות בהם האוטומציה והרובוטיקה נכנסו חזק, זהו שינוי מזערי.
המעניין הוא, שחוקרים מסוגים שונים, עומדים על אי היכולת לחזות את ההצלחות או הנפילות, לא של היחיד ולא של ארגוני ענק. במקום לומר שהכל תלוי ביד ההשגחה, הם מציינים "מקריות גבוהה" כגורם בלתי ניתן לצפייה ומפתיע לכיוונים שונים. אלא שזו אינה מקריות אלא ההיפך: זוהי השגחה פרטית ומדויקת. חיי בני ומזוני, נקבעו כחלק מתכנית הבריאה וחלקה של כל אחת מאתנו בה. משום כך, כל מה שנדבר בכתבות ההכוונה הבאות, מתייחס אך ורק להשתדלות בדרך הטבעית- מה שאומר שלא בכל מצב זוהי האמת היחידה והיציבה. ההכוונה פה, תתייחס למציאות העתידית, אבל חשוב להדגיש, שרוב הפונות אלי לקבלת הכוונה תעסוקתית, אינן בראש של קריירה. הן רוצות לפרנס בכבוד בתים של תורה.
משום כך, הייעוץ שלנו מסתכל נכוחה, שואף לתת את מלוא הכלים כדי להצליח בתחום העיסוק הנבחר, מתוך סיפוק והגשמה עצמית, אבל רחוק, רחוק מאד, מלהתבלבל.
בבואנו להבין את שוק העבודה הנוכחי ומעט מהעתידי, כדאי לתת רקע על הדרך בה אנו בוחנים את שוק העבודה- גם כיום וגם בעוד עשור. השאלה היא, האם יש בידי, כיועצת תעסוקתית, לתת מידע ברור מי יהיו המקצועות המבוקשים או רווחיים בעוד עשור?
כאמור אנו נמצאים באמצע מהפכה, כך שגם הטובים שבמדענים, והמעולים שבין חוקרי העתידים, אינם מסוגלים לצפות במדויק את הנתונים שישפיעו על כולנו ללא יוצא מן הכלל.
בכדי להבין מדוע הצפי ההכרחי הזה לא ממש עובד לנו, נקדיש מספר מילים להבנת תחום חקר העתידים.
החיזוי, גם בתחום הכלכלי, נסמך על איסוף נתונים מהשטח. כאשר כל כך הרבה נתונים נמצאים במצב שינוי, כמו במציאות שלנו כיום, קשה יותר לדייק. אבל מוכרחים – כי תהליכי קבלת ההחלטות, גם בדרגים הגבוהים ביותר, נסמכת בסופו של דבר על הנתונים.
בין שיהיו אלו חברות ביטוח, שמפסידות הון עתק כאשר החישובים לא מדויקים מאד, ובין המודיעין, שחייב להכין הערכות התפתחות עתידיות, ולקבל החלטות מסוכנות מאד על פיהן, כמו גם גם שוק העבודה ובכלל התחום הכלכלי, כולם ניזונים מהערכות חקר העתידים.
כמובן שמאד משנה איזה טווח ואיזה חיזוי מחפשים: לטווח זמן מיידי, טווח בינוני או ארוך. גם סוג הצפי, מותאם למזמין המחקר: צפי סביר, אפשרי, או רצוי (או פרוע). צריך להבין שיש כמה וכמה מסגרות תיאורתיות, כולן מרתקות, אבל מי מהן תשיג ניבוי מדויק, נדע רק אחרי שהתאריך של הניבוי יעבור…
לדוגמא, יש בין המתודולוגיות כאלה שמצאו דפוסים קבועים, או ממש מחזוריות, של אירועים או תהליכים בהיסטוריה (או אירועים מקדימים) ויש שמשתמשים בשיטות מחקר שלא מסתמכות על העבר. לדוגמא מודלים או סימולציות של היתכנות.
יש שימוש בתוכנות מחשב כדי לזהות "מחוונים" במאגרי מידע גדולים, בתחום הכלכלי והחברתי. משתמשים בהן כדי לזהות מגמות, מחירים והיצע וביקוש בשוק. התוכנה מסוגלת לחשב אפילו את רמת אי הוודאות של התחזית…
בדרך כלל קשה עד מאד, גם לחוקר עצמו, לזהות את איכות הנתונים שאסף, ובאיזו מידה משפיע כל נתון על השאר. לכן נוצרת אי וודאות למרות המתודולוגיות המפותחות.
במגזר שלנו, ישנן מקצועות "מסורתיים" באחוז גבוה, כך שהתנודות קצת פחות נוגעות בנו כרגע, אבל אין ספק שבבואנו להחליט על עתיד מקצועי, יש לקחת בחשבון גם את השינויים העולמיים, שישפיעו עלינו במידה זו אחרת- במוקדם או במאוחר. כמעט אין מקצוע שלא יושפע מהבינה המלאכותית, מהאוטומציה ומהרובוטיקה שיחליפו הרבה תיפקודים מקצועות ומשרות, ולמעשה זה כבר קורה כעת.
ולסיום נחזור ונזכיר שלא התבלבלנו בדרך:
חיי בני ומזוני, נקבעו לכולנו מזמן, ולכן כל מה שנדבר בכתבות ההכוונה המקצועית הבאות, יתייחס אך ורק להשתדלות בדרך הטבעית. אם כי נתייחס למציאות העתידית, נזכור שרוב הפונות אלי לקבלת הכוונה תעסוקתית, אינן מעוניינות בקריירה לכשעצמה, אלא מבקשות לפרנס בכבוד בתים של תורה מתוך סיפוק.
הסבר לציור 1: בית שציירה מישהי סגורה, מתקשה לנהל יחסי אנוש זורמים ומשתפים, וזקוקה לעבודה שעיקרה לא מול אנשים. מול מחשב- כן. קווי הקירות של הבית והדלת כפולים ומחוזקים, ההפנמה והצורך בפרטיות גבוהה. גזע העץ מספר על חיים קשים, שיצרו חסרון גמישות כללי. הציור כמו הכתב, מעידים שהמציירת תתקשה להסתגל, ויש לכך השפעה על ההשתלבות במקומות עבודה חדשים, וודאי על חילופם.
הסבר לדוגמת הכתב מספר 1:
הכתב שלפנינו שוטף מקורי יצירתי ואומנותי. הקו שיוצרת הכותבת מראה על סתגלנות וגמישות בריאה, על יכולת ביטוי מילולית מעולה (והומור) וקשרים בין אדם לחברו שנוצרים מאד בקלות. ירידה דקדקנית לפרטי פרטים אין פה, אבל יש גישה מעשית. המקצוע שתבחר, ינוע סביב ההשפעה על הזולת בדרך זו או אחרת, בהתאם לתכונות נוספות שייבדקו וילקחו בחשבון.
הסבר לדוגמת כתב מספר 2 של אישה בת 34:
נתמקד רק בשאלה של הכותבת לגבי הקמת עסק עצמאי.
פתיחת עסק דורשת מידה רבה של יוזמה ומרץ, של אופטימיות (!) של מוטיבציה ויכולת עצומה של עמידה בלחצים. הקמת עסק יכולה לקחת שנים עד שיתייצב, ולכן צריך – לא רק אורך נשימה כלכלי גדול- אלא גם "לב חזק" לשאת את העליות והמורדות (יש לה), להתמודד עם הבלתי צפוי ועם הלא-נודע (מסוגלת) אבל צריך גם להבין דבר או שניים בעסקים – כלומר, בניהול מו"מ, במיסוי ובעוד נושאים הדורשים התמצאות.
נותר לבחון עוד כמה יכולות נתוני חיים וכישורים בכדי לקבל החלטה כזו.